Blodfortyndende behandling

Blodfortyndende behandling opstartes typisk efter en blodprop. Afhængig af lokalisationen af blodproppen findes forskellige midler

AK behandling

Blodfortyndende behandling opstartes typisk efter en blodprop. Afhængig af lokalisationen af blodproppen findes forskellige midler.

De fleste midler kontrolleres årligt ved din årlige lægekontrol, men er du opstartet i Marevanbehandling som typisk bruges ved blodprop i ben og ved atrieflimmer så skal du løbende kontrolleres med blodprøver

Det er sygeplejerskerne, der varetager dette.

Formålet med AK-behandling  er at nedsætte blodets evne til at størkne for at forebygge yderligere blodpropper.
Blodets evne til at størkne måles ud fra en blodprøve som viser blodets INR-værdi. Det skal ligge mellem 2 og 3.

Rent praktisk får du taget en blodprøve (INR), og dagen efter kontaktes du for svar og anbefalet videre dosis af din behandling. Desuden aftales tid til næste kontrol.  

Vær opmærksom på at der er mange faktorer, der kan påvirke forløbet af AK behandlingen. Det drejer sig dels om helbredsmæssige faktorer, kostens sammensætning og interaktion med lægemidler og naturmedicin. Har du spørgsmål om dette,  så spørg sygeplejerskerne eller lægerne til råds. 

———————

Nedenfor kan du læse Hjerteforeningens anbefalinger vedr. kosten, hvis du er i behandling med  præparaterne Marevan eller Marcoumar

K-vitamin øger blodets evne til at størkne. AK-medicin hæmmer virkningen af K-vitamin, hvilket betyder at blodet ikke størkner lige så let, som det plejer. Det betyder også, at hvis man indtager store mængder K-vitamin, kan det påvirke INR-værdien.

K-vitamin findes typisk i grønsager, og det er vigtigt, at man spiser en varieret og jævn blanding af grønsager hver dag, så INR-værdien holdes nogenlunde stabil. På den måde skal man ikke hele tiden have justeret sin medicindosis.

Nogle grønsager er der mere K-vitamin i end andre, og Hjerteforeningen anbefaler derfor, at man højst spiser 100 g om dagen af nedenstående grønsager:

  • spinat
  • broccoli
  • rosenkål
  • grønkål

 

Persille, purløg og korianderblade indeholder også meget K-vitamin, men kan sagtens bruges som drys og i dressinger, da man oftest kun spiser få gram af det.

Nogle grønne urter og blade, der anvendes i asiatisk mad, indeholder også meget K-vitamin, fx asatsukiblade, som anvendes til sushi.

Andre mad- og drikkevarer, der har et højt indhold af K-vitamin er:

  • kikærter
  • sojaolie og sojaprodukter
  • tang
  • grøn te (du kan drikke tre krus om dagen)

 

Hvis du gerne vil spise en større mængde af de K-vitaminrige grønsager og madvarer, skal du gøre det i nogenlunde samme mængde hver dag, så medicinen kan justeres derefter.

Du skal også være opmærksom på dit indtag af avocado. Hvis du en dag eller i en periode spiser store mængder avocado, kan dette påvirke din INR-værdi. Man ved ikke helt præcis, hvad det er i avocado, der påvirker INR-værdien, men spiser du avocado i små mængder, bør det ikke have nogen betydning.

Alkohol

Alkohol er blodfortyndende. Et alkoholindtag på mere end 3 genstande dagligt kan have betydning for AK-behandlingen og frarådes derfor.

Naturlægemidler og kosttilskud

Mange former for alternativ medicin kan virke blodfortyndende – også uden at have indflydelse på INR-værdien. Du bør altid tale med din læge omkring naturlægemidler og kosttilskud, hvis du skal starte AK-behandling eller er i AK-behandling og vil begynde eller stoppe med at tage naturlægemidler og kosttilskud.

Vægttab

Hvis man ønsker at tabe sig eller tage på i vægt, bør dette foregå i samråd med lægen, da større kost- og vægtændringer kan påvirke AK-behandlingen.